Mindfulness voor kinderen

Naast Mindful Parenting biedt GO Mindful! ook mindfulness cursussen aan voor kinderen. Jong geleerd is oud gedaan – bovendien wordt ieder kind mindful (bewust en aanwezig in het huidige moment) geboren!

Maar érgens onderweg nemen gewoontes, prestatiedrang, aanpassingen en druk van buitenaf het over.

Sommige kinderen kunnen al zó ver van hun ware zelf zijn verwijderd, dat ze continue druk, spanning in hun lijf, moeheid of een vol hoofd ervaren.. Slapeloosheid, zenuwachtigheid of neerslachtigheid kunnen het gevolg zijn. Maar ook (te) druk gedrag, gebrek aan focus of agressiviteit.

Mindfulness is geen behandelmethode voor deze klachten, maar zet aan tot een andere manier van omgaan met druk en tot vertrouwen van het kind zelf. Door kinderen en jongeren te laten oefenen met mindfulness, leren ze aandacht te geven aan innerlijke ervaringen. Hierdoor kunnen ze beter omgaan met gevoelens, gedachten en de wereld om hen heen, waardoor ze zichzelf gezond kunnen ontwikkelen op hun eigen-wijze!

 

Training voor kinderen en jongeren

Deze trainingen bestaan uit 10 groepsbijeenkomsten van 1 uur per week. De mindfulness training is gebaseerd op een combinatie van Westerse kennis over stress en meditatietechnieken. In de training wordt aandacht besteed aan het volgende:

• Aandachts- en concentratieoefeningen

• Bewegingsoefeningen

• Oefeningen ter vergroting van kalmte en vermindering van

   impulsiviteit in het dagelijks leven.

• Uitwisselen van ervaringen in de groep

• Hulpmiddelen en opdrachten om thuis te kunnen oefenen

 

Wat zijn de resultaten?

Mindfulness training verbetert de aandacht, concentratie en zelfvertrouwen en vermindert impulsiviteit, agressie en andere gedragsproblemen. Mindfulness helpt kinderen en jongeren op een kalme, onbevooroordeelde manier met de aandachtsproblemen om te gaan. Ze leren in eerste instantie hun aandacht op zichzelf te richten. De ademhaling speelt hierbij een belangrijke rol. Ze leren opmerken wat er in hun lichaam allemaal gebeurt. De meeste kinderen zijn zich hier totaal niet van bewust, omdat ze in het dagelijks leven constant met en in hun hoofd bezig zijn. Op school, thuis achter de computer, de telefoon……

Kinderen en jongeren krijgen handvatten, waardoor ze meer rust kunnen creëren bij zichzelf, op tijd kunnen stoppen en hun grenzen kunnen aangeven. Ze leren omgaan met emoties van zichzelf en daardoor ook met die van anderen.

 

Kosten

€ 320,- per persoon (wellicht mogelijkheden om vanuit een pgb te financieren of anderszins vergoed te krijgen via het Sociaal Wijkteam uit de eigen gemeente)

 

Kinderen

 

Voor wie?

Kinderen in de basisschool leeftijd, die piekeren, concentratieproblemen hebben, slecht slapen of onzeker zijn. Er wordt onderscheid in leeftijd en een match gemaakt. Minimaal 4 – maximaal 8 kinderen.

 

Wanneer?

10 maandagmiddagen 16.15-17.15 uur (inloop vanaf 16.00 uur) Start 11 maart 2019. (In schoolvakanties is er geen cursus.)

 

Jongeren

Voor wie?

Jongeren tussen de 13-18 jaar die piekeren, concentratieproblemen hebben, slecht slapen of onzeker zijn. Minimaal 4 – maximaal 8 deelnemers.

 

Wanneer?

10 dinsdagavonden 19.30-20.30 (inloop vanaf 19.15 uur) Start 12 maart 2019. (In schoolvakanties is er geen cursus.)

Hedwig, Esther
quality time
quality time

Privacy - Disclaimer - Algemene Voorwaarden - Contact - Korenbloemstraat 75, Boven-Leeuwen GLD - © Heinart Grafische producties

Wetenschappelijk onderzoek

Uit onderzoek van de UvA blijkt dat mindfulness training bij kinderen met ADHD-klachten leidt tot sterke vermindering van gedragsproblemen, impulsiviteit, en verbetering van de aandacht en concentratie. Er is een groot en belangrijk onderzoek uitgevoerd, zie www.adhd-meditatieofmedicatie.nl voor alle informatie. De resultaten zijn van kinderen wiens ouders tegelijkertijd een Mindful Parenting cursus volgden.

info