Nieuws & Tips

Adem in, adem uit: simpele technieken voor dagelijkse ontspanning!

In de drukte van alledag vergeten we vaak hoe krachtig iets eenvoudigs als ademhalen kan zijn voor ons welzijn. Ademhaling is de sleutel tot zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid, en het mooie is dat je het altijd bij je draagt. In deze blog vind je enkele laagdrempelige ademhalingstechnieken die je overal kunt gebruiken om direct ontspanning te vinden.

Basisprincipes van ontspannend ademhalen:

 • Adem naar de inspanning die je levert
  Weinig en kalm in rust, veel en actief bij heftige fysieke inspanning.
 • Adem altijd door je neus
  Je neus is gemaakt om mee te ademen. Het verwarmt en filtert de lucht, waardoor het makkelijker is voor je lichaam om te ontspannen.
 • Focus op langzame, diepe ademhalingen
  Hoe langzamer en dieper je ademt, hoe meer je je zenuwstelsel kalmeert, wat essentieel is voor ontspanning.

Ademhalingstechnieken voor ontspanning:

 1. De 4-7-8 Methode
  Adem 4 tellen in door je neus, houd je adem 7 tellen vast en adem dan langzaam uit door je mond gedurende 8 tellen. Herhaal dit 4 keer. Deze techniek is perfect voor het slapen gaan of wanneer je je overweldigd voelt.
 2. De Buikademhaling
  Plaats een hand op je buik en de andere op je borst. Adem diep in door je neus en zorg ervoor dat alleen je buik omhoog komt (je borst blijft stil). Pauzeer even en adem langzaam uit door je mond. Doe dit voor 5 minuten om je lichaam en geest te kalmeren.
 3. Wandelende Ademhaling
  Combineer wandelen met ademhaling. Adem vier stappen in, houd vier stappen je adem vast terwijl je doorloop en adem vier stappen uit. Herhaal dit tijdens je wandeling. Het is een geweldige manier om lichaamsbeweging te combineren met ontspannende ademhaling.

Tips voor het integreren van ademhalingsoefeningen in je dagelijks leven:

 • Maak er een ochtendroutine van
  Begin je dag met een paar minuten bewuste ademhaling om je geest en lichaam voor te bereiden op de dag.
 • Gebruik adempauzes
  Neem korte adempauzes gedurende de dag, vooral als je stress ervaart. Dit helpt om je stressniveau te verlagen en je focus te herstellen.
 • Sluit je dag af met ademhalingsoefeningen
  Eindig je dag met enkele ademhalingsoefeningen om te ontspannen en een goede nachtrust te bevorderen.

Conclusie

Met deze eenvoudige ademhalingstechnieken kun je de controle over je stressniveau nemen en je algehele welzijn verbeteren. Onthoud, het gaat er niet om dat je extra tijd vindt voor ontspanning, maar dat je leert om deze momenten te integreren in je bestaande routine.

Ben je geïnteresseerd in meer geavanceerde ademhalingstechnieken of wil je dieper duiken in ademwerk eventueel gecombineerd met mindfulness of yin yoga? Neem dan contact op met GO Mindful! Wij bieden workshops en trainingen die je helpen een dieper niveau van ontspanning en bewustzijn te bereiken.

Beginnen met chatten
Stuur me gerust een appje!
WhatsApp met Esther
Stel hier je vragen. Ik zal zo snel mogelijk op je terugkomen!