Mindfulness voor (jong)volwassenen met autisme

Individuele gespecialiseerde training voor mensen met (kenmerken van) ASS. Leer meer rust (in je hoofd) te ervaren door gedachten makkelijker los te laten en meer in contact te komen met je lichaam. Deze wetenschappelijk bewezen methode heeft al veel mensen met ASS meer ontspanning geboden.

Mindfulness voor (jong) volwassenen met autisme

Individuele gespecialiseerde training voor mensen met (kenmerken van) ASS. Leer meer rust (in je hoofd) te ervaren door gedachten makkelijker los te laten en meer in contact te komen met je lichaam. Deze wetenschappelijk bewezen methode heeft al veel mensen met ASS meer ontspanning geboden.

“RELAX, nothing is under control”

Waarom deze training?

Als je een vorm van autisme hebt en je snel overprikkeld bent en als je gedachten-stroom amper stilstaat, dan is het fijn als je zelf iets kunt dóen om hier zo min mogelijk last van te hebben. De oefeningen van de speciaal ontwikkelde mindfulness training kunnen hierbij helpen. Mindfulness is een van de eerste therapievormen voor volwassenen met autisme, waarvan de effectiviteit uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond.

De training helpt om meer rust (in het hoofd) te krijgen. De oefeningen helpen onder andere om minder te piekeren, (malende) gedachten los te laten, minder somberheidsklachten te ervaren, beter en vlotter in slaap te komen en om beter mentale en fysieke grenzen aan te voelen. We adviseren mensen met autisme om géén reguliere groepstraining te volgen, omdat hierbij te weinig rekening kan worden gehouden met de informatieverwerking die bij autisme past, hetgeen veel verwarring (en spanning) kan geven.  

Wetenschappelijk onderzoek
“‘Mindfulness bij volwassenen’ is de eerste behandeling voor volwassenen met autisme die bewezen effectief is.”

(Drs. Annelies Spek, klinisch psycholoog, hoofd autisme expertise centrum)

Zie voor meer informatie: www.mindfulnessbijautisme.nl/

Literatuur
We gebruiken het boek: ‘Mindfulness bij volwassenen met autisme – een wegwijzer voor hulpverleners en mensen met ASS’ (A. Spek).

Verschillen met reguliere trainingen

  • De training is altijd individueel en eventueel op een eigen gekozen locatie (bijv. thuis).
  • De verschillende meditatietechnieken worden gestructureerd uitgelegd en op een manier die past bij de specifieke manier van informatieverwerking.
  • Samen met de trainer werk je toe naar een persoonlijk ‘script’: je weet wanneer je welke oefeningen het best kunt inzetten bij verschillende klachten of behoeftes.
  • Er is veel aandacht voor het theoretisch kader aan de hand van het praktische werkboek. Hierbij is rekening gehouden met de verschillende kenmerken van autisme, zoals het letterlijk nemen van taal, en de behoefte aan duidelijkheid, structuur en voorspelbaarheid.

Esther go – Mindfulness trainer
Trainer Esther Go werkt al sinds 2009 als gezinsbegeleider met mensen met autisme, zowel met kinderen als volwassenen. Daarnaast is ze mindfulness trainer en mediteert ze zelf al ruim 10 jaar op dagelijkse basis.

Voor wie?

De training is geschikt voor mensen met de diagnose ASS en die last ervaren met prikkelverwerking, zich regelmatig onrustig voelen en bij wie het hoofd ‘maar aan blijft staan’. Een officiële diagnose is overigens niet noodzakelijk.

Kosten

Wanneer?

De training kan in overleg op ieder moment worden gestart. De training bestaat uit 9 sessies van 1,5 uur; deze worden samen ingepland en hoeven niet wekelijks te zijn. Neem contact op om je in te schrijven. 

Waar?

Deze training kan bij ons in de bedrijfsruimte gegeven worden maar ook thuis of op een andere gewenste locatie.

Ervaringen

Beginnen met chatten
Stuur me gerust een appje!
WhatsApp met Esther
Stel hier je vragen. Ik zal zo snel mogelijk op je terugkomen!