Stressreductie training

Een praktische groepstraining die je via mindfulness leert om te gaan met stress van alledag. Als je merkt dat je hoofd vaak vol zit, slecht slaapt, veel piekert of moeite hebt met grenzen stellen, dan is deze training wellicht iets voor jou.

Stressreductie training (MBSR)

Een praktische groepstraining die je via mindfulness leert om te gaan met stress van alledag. Als je merkt dat je hoofd vaak vol zit, slecht slaapt, veel piekert of moeite hebt met grenzen stellen, dan is deze training wellicht iets voor jou.

“Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.”

Wat is MBSR?

MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) of Stressreductie door Aandachttraining is in 1979 ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn aan de University of Massachusetts Medical School in Amerika. Het is een 8-weeks programma voor mensen met lichamelijke en psychologische klachten. Het kernelement in MBSR is mindfulness.

De MBSR mindfulnesstraining is de officiële wetenschappelijk bewezen effectieve training die wereldwijd wordt aangeboden. De training bestaat uit acht lessen van 2,5 uur.

De lessen bestaan grofweg uit drie onderdelen:

 • Praktische oefenen die je direct zelf kunt toepassen
 • Theorie
 • Bespreken van oefeningen

 

De MBSR is geen therapie maar een training. Je leert vaardigheden die je kunt toepassen in je leven, zodat je lekkerder in je vel zit.

Wetenschappelijk onderzoek

Het aantal onderzoeken is de afgelopen 10 jaar exponentieel gestegen en toont keer op keer aan dat mindfulness / MBSR veelbelovend is voor zowel ‘gezonde’ mensen als mensen met specifieke emotionele klachten. Er wordt volop wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het programma op psychologisch en lichamelijk functioneren, waaruit onder andere het volgende blijkt:

 • Verbeterde reactievermogen en concentratie
 • Toenemend empathisch vermogen
 • Afnemende kans op burnout
 • Significante afname van angst en depressie
 • Gunstige effecten voor mensen met verslaving
 • Afname chronische pijn (waaronder rugklachten, fibromyalgie)
 • Verbetering van algehele levenskwaliteit bij kankerpatiënten
 • Betere emotieregulatie
 • Veerkracht bij stress


Klik hier voor de meest recente wetenschappelijke artikelen.

Let op!

De MBSR is geen therapie maar een training. Je leert vaardigheden die je kunt toepassen in je leven, zodat je lekkerder in je vel zit.

Literatuur

We gebruiken een eigen werkboek MBSR: na iedere sessie ontvang je de benodigde werkbladen met informatie en meditaties (audio).

Voor wie?

De 8-weekse MBSR training is geschikt voor iedereen die de kwaliteit van zijn leven wil verbeteren en wel eens stress ervaart. Ongeacht leeftijd of ervaring, met en zonder specifieke klachten.

Specifiek als je klachten ervaart op het gebied van vermoeidheid, hoge bloeddruk, hoofdpijn, overmatig piekeren, angst, onzekerheid, stress, burnout, neerslachtigheid en long-covid.

Als je geen specifieke mentale of fysieke klachten ervaart is de training zeer geschikt ter preventie.

Kosten

Bij sommige zorgverzekeraars kan vanuit de aanvullende verzekering aanspraak worden gemaakt op vergoeding van (een deel van) de kosten van een mindfulnesstraining.

Daarnaast is er vanuit de basisverzekering vergoeding mogelijk voor mindfulness als dit onderdeel is van een behandeling wegens terugkerende depressie. In dat geval moet de behandelaar een GZ-psycholoog, een klinisch psycholoog, een psychotherapeut of een psychiater zijn. Ook hebt u hiervoor een doorverwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig.

Er zijn verschillende organisaties die een handig overzicht bieden van de voorwaarden en vergoedingen per verzekeraar: ZorgWijzer.nl en Zorgverzekering.info
Tips voor andere mogelijkheden voor vergoeding:

 • Vergoeding via de werkgever
  Bijna alle werkgevers hebben een budget preventie, een ziekteverzuimbudget en /of een budget persoonlijke ontwikkeling. Ook kan er binnen grotere organisaties een beroep worden gedaan op bedrijfsmaatschappelijk werk.
 • Via arbodiensten
  Werkgevers via arbodiensten benaderen, via bedrijfsartsen en brancheorganisatie (bv. BOA, Arbouw) is een mogelijkheid.
 • Via UWV
  Het is de moeite waard voor mensen met een uitkering om te onderzoeken of het UWV een deel van de kosten voor een training kan betalen. Hierbij is van belang om goed te motiveren hoe een mindfulnesstraining kan bijdragen aan het (sneller) vinden van een baan en aan het goed blijven functioneren in een baan.
 • Via gemeente
  Het ondersteunen van mantelzorgers is voor veel gemeenten een speerpunt nu door de bezuinigingen in de zorg veel zorgtaken op de schouders van mantelzorgers komen. Wellicht kunt u een beroep doen op WMO-gelden. Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een deel van een MBSR-training voor mantelzorgers.
 • Gebruik het STAP-budget
  ook als zzp-er of werkzoekende heb je hier recht op.


Neem contact op om te overleggen over gespreide betaling of er andere vergoedingen mogelijk zijn: info@gomindful.nl of 06-28970831.

Wanneer?

We gaan van start bij een minimum van 4 ouders (maximaal 12). Neem contact op om je in te schrijven.

Waar?

Deze trainingen vinden plaats in de praktijkruimte van GO Mindful! Gevestigd op Korenbloemstraat 75 in Boven Leeuwen.

Ervaringen

Beginnen met chatten
Stuur me gerust een appje!
WhatsApp met Esther
Stel hier je vragen. Ik zal zo snel mogelijk op je terugkomen!